Prima pagină  »  Media

Media
Liliana Palihovici: Muncim împreună pentru ca toţi copiii să beneficieze de servicii de o calitate mai înaltă
Publicat: Vineri, 30 mai 2014   

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”.

– Sîntem în preajma zilei de 1 iunie, cînd se sărbătoreşte Ziua copilului. Bineînţeles, discuţia noastră se va axa atît pe problemele ce ţin de educaţie şi de respectarea drepturilor copilului în societate, cît şi pe reuşitele la acest capitol. Cunoaştem că, pe parcursul anilor, aţi lansat mai multe iniţiative care vizează acest domeniu sensibil. Dată fiind tema abordată, vă solicităm o trecere în revistă a proiectelor aflate în prezent pe agenda Legislativului.

– Înţeleg că abordăm un subiect sensibil şi important şi voi încerca să fiu la înălţime. Nu însă înainte de a vă spune că am marea fericire de a fi mamă a doi copii minunaţi. Sper că aprecierea pe care le-o dau copiilor mei, n-o să-i facă să-şi ia nasul la purtare. De fapt, toţi copiii se nasc cu calităţi excepţionale şi datoria familiei, a societăţii este crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea acestora. Bineînţeles, în calitatea mea de mamă şi de legiuitor, fac eforturi pentru a cunoaşte în profunzime problemele cu care se confruntă familiile din Republica Moldova şi, în particular, copilul în condiţiile actuale. Nu este o misiune uşoară, deoarece avem o societate foarte fragmentată şi subiectele ce ţin de educaţie, de protecţia copilului necesită o abordare complexă şi individualizată.

Proiectele aflate actualmente pe agendă, în linii mari, au ca scop acoperirea unor lacune legislative prin responsabilizarea părinţilor, eliminarea fenomenului de abandon familial, inclusiv prin instituirea răspunderii penale pentru părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor a copiilor. Două proiecte au ca ţintă crearea unor condiţii speciale pentru audierea minorilor-victime ale infracţiunilor şi limitarea accesului minorilor la jocurile de noroc.

O altă iniţiativă vizează alocaţia pentru copiii care şi-au pierdut întreţinătorii şi prevede raportarea acesteia la pensia minimă pentru limită de vîrstă, astfel încît alocaţia să constituie minimum 30% din cuantumul pensiei. În sfîrşit, pentru alinierea la standardele europene, avem şi un proiect care prevede acordarea în volum deplin a asistenţei medicale stomatologice copiilor de pînă la 12 ani.

Sper că implementarea acestor proiecte va conduce la optimizarea cadrului legislativ şi, implicit, la un progres calitativ în domeniul dat, iar copiii vor beneficia de servicii de o calitate mai înaltă.

– Întrebarea următoare decurge firesc din răspunsul dumneavoastră: cum „se împacă” activitatea politică şi viaţa de familie? Sînt compatibile? Sau „împăcarea” necesită un efort special, anumite sacrificii?

– Regretul meu este că nu pot acorda întotdeauna suficient timp copiilor. La drept vorbind, acelaşi lucru îl pot spune majoritatea părinţilor încadraţi în cîmpul muncii. Am noroc, însă, că membrii familiei sînt înţelegători şi ne bucurăm de fiece clipă pe care o petrecem împreună. Serile, în special, discut cu copiii, încerc să aflu ce gînduri îi frămîntă, ce probleme îi preocupă şi să le sugerez anumite soluţii. Sau să-i las să caute singuri soluţii. Sînt convinsă de faptul că, în general, relaţiile părinţi-copii şi educaţia copiilor depind de calitatea comunicării lor şi a activităţilor pe care le au împreună.

– Vă educaţi copiii după un anumit program?

– Îmi încurajez copiii să fie oneşti, corecţi şi mărinimoşi, să acumuleze experienţă şi cunoştinţe. Bineînţeles, mă interesează notele pe care le obţin la şcoală, dar numai în măsura în care reflectă volumul şi calitatea cunoştinţelor. Chiar recent, băiatul nostru mai mic a acţionat curajos în stradă, iar acţiunile lui au salvat un om.

Este important ca adolescenţii, tinerii, în general, de la o vîrstă cît mai fragedă, să poată face diferenţa dintre bine şi rău, dintre adevăr şi minciună. De ce zic aşa? Trăim într-o lume cu ispite care ne pîndesc la tot pasul. De exemplu, pentru orice cetăţean informat este clar că integrarea europeană a Republicii Moldova, pur şi simplu, nu are alternativă. Uniunea Europeană înseamnă securitate şi bunăstare, iar lipsa noastră din acest spaţiu reprezintă un tragic accident istoric. Cu toate acestea, „opozanţii”, aflaţi în slujba unor interese meschine, departe de problemele şi aspiraţiile poporului nostru, speculînd lipsa de informaţie a unora şi nostalgiile altora, vociferează şi ne îndeamnă să ne integrăm într-un spaţiu care este al instabilităţii economice şi lipsei de securitate – Uniunea Euroasiatică. De ce o fac? Din lipsă de discernămînt? Din dragoste faţă de popor şi grijă pentru bunăstarea acestuia? Elementar, de ce uită să ne spună că anume Uniunea Europeană (şi nu cea euroasiatică) este un spaţiu al democraţiei, libertăţii şi bunăstării, unde de ani de zile se desfăşoară ample programe de reparare a drumurilor, şcolilor, grădiniţelor, de modernizare şi dotare a spitalelor cu tehnică de ultimă generaţie, de construire a apeductelor şi sistemelor de canalizare. Toate acestea, în definitiv, înseamnă un trai decent pentru toată lumea, sănătate publică, educaţie de calitate. Uniunea Europeană a demonstrat decenii în şir că este un spaţiu în care copiii şi familiile lor sînt în securitate deplină.

– Actuala guvernare acordă o atenţie deosebită reformelor în educaţie, ceea ce este firesc şi corespunde tendinţei noastre de modernizare. Or, reformele nu sînt apreciate univoc în societate, ba chiar sînt supuse criticii şi li se opune rezistenţă. Cum vede doamna Liliana Palihovici – politicianul şi, implicit, mamă a doi copii – o reformă eficientă în domeniu?

– Este o întrebare la care trebuie să răspundă nu numai legislatorii, nu numai specialiştii în domeniul educaţiei, ci întreaga societate, deoarece de această reformă depinde viitorul copiilor noştri, calitatea vieţii şi, dacă vreţi, locul pe care îl vom ocupa în context mondial. Din punctul meu de vedere, reforma în educaţie trebuie să fie una favorabilă atît pentru copii, cît şi pentru societate, iar societatea urmează să beneficieze de cadre tot mai calificate şi mai adaptate la cerinţele timpului. Proiectul noului Cod al Educaţiei, a cărui adoptare este preconizată pentru viitorul apropiat, este la nivelul acestor cerinţe.

– Sîntem tot mai aproape de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acordul conţine un capitol special care se referă la cooperarea în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului. Ce acţiuni vor fi întreprinse pe această direcţie?

– Semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, anunţată pentru 27 iunie 2014, este un eveniment extrem de important, care va marca o nouă etapă în procesul de democratizare şi modernizare a statului nostru. În mod cert, prevederile capitolului 27 din acest Acord – cu privire la cooperarea în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului – vor contribui la consolidarea sistemului de protecţie a copilului împotriva oricăror abuzuri. Iată doar cîteva aspecte asupra cărora se insistă în Acordul nominalizat: prevenirea şi combaterea tuturor formelor de exploatare a copilului, îmbunătăţirea sistemului de identificare şi asistenţă a copiilor aflaţi în situaţii dificile, participarea copiilor la procesul decizional, asigurarea bunăstării copiilor, promovarea şi facilitarea accesului la educaţie, promovarea drepturilor copilului în cadrul familiei şi instituţiilor, consolidarea capacităţii părinţilor şi îngrijitorilor pentru asigurarea dezvoltării copilului ş.a.

– După semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova va accede într-o nouă etapă de dezvoltare. Cum va fi viaţa copiilor noştri peste cîţiva ani?

– Asocierea la Uniunea Europeană revendică şi noi standarde de viaţă, pe care va trebui să le implementăm şi să le respectăm. Este adevărat că în această nobilă lucrare vom fi asistaţi de întreaga comunitate europeană, ceea ce înseamnă că vom beneficia nu numai de experienţa acumulată de diverse ţări pe parcursul anilor, ci şi de suportul financiar pe care Uniunea Europeană ni-l oferă necondiţionat şi cu generozitate. Indiscutabil, viaţa copiilor şi cetăţenilor se va schimba în bine.

– Vă mulţumim.

sursa: MOLDPRES News Agency

Accesări: 1371


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Joi, 21 februarie 2013   
Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie? Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   
Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată. Continuare ...

Publicat: Marți, 31 august 2010   
Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site