Prima pagină  »  Media

Media
CURENTUL.MD | (INTERVIU VIDEO) Liliana Palihovici: Mi-aş dori ca Republica Moldova în 2019 să fie parte a marii familii europene
Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament.

C: Mandatul actualului Parlament se termină în curînd. Cum apreciaţi munca Legislativului din ultimii patru ani? 

L.P.: În general, acest mandat îl consider unul foarte tumultuos, cu multe evenimente şi dezbateri, pe alocuri urcuşuri şi coborîri mai abrupte. În primul rînd, începutul acestui mandat a fost unul cu mari dezbateri şi cu foarte mari temeri din partea cetăţenilor că nu va fi un mandat deplin. Alegerea preşedintelui a fost unul din elementele cheie pe care a trebuit să le depăşească acest Parlament. Mă bucur mult că am reuşit să facem acest lucru. Cred că aceasta este una din marile realizări la acea etapă, şi una din marile realizări a fiecărui deputat care a conştientizat că trebuie să-şi dea votul pentru stabilitatea politică în RM şi pentru continuarea parcursului european. După aceea, a urmat un şir de legi foarte importante, unele care au fost dezbătute, luate cu asalt de unii. Legea cu privire la egalitatea de şanse, pe care unii au încercat să o denatureze, vine să apere drepturile fiecărui cetăţean. Parlamentul actual a dezbătut multe proiecte de lege care au venit să consolideze procesul de reforme economice, sociale, să continue parcursul nostru european. Dacă ne aducem aminte de evenimentul din 28 aprilie 2014, eu consider că tot ce a votat Parlamentul RM în ultimii aproape patru ani ne-au dus la evenimentul din 28 aprilie şi continuă acest parcurs cu evenimentul de semnat a Acordului de Asociere şi cu următoarele etape, ce înseamnă asigurarea pentru Republica Moldova a parcursului european.

C: Care sînt cele mai remarcabile succese ale Parlamentului de cînd deţineţi funcţia de vicepreşedinte? Dar ale Dvs. personal?

L.P.: Eu nu cred că trebuie să separ succesele mele în calitatea mea de vicepreşedinte a Parlamentului de ceea ce am reuşit să fac împreună cu toţi colegii mei cu care fac echipă. Dacă vorbesc în calitate de deputat, atunci cînd am venit în Parlament, mi-am propus să am mai multe activităţi la capitolul protecţia drepturilor copilului, mai multe iniţiative în domeniul educaţiei, sporirii calităţii în educaţie şi la capitolul respectarea drepturilor omului. Dacă e să facem o analiză a iniţiativelor mele legislative, a pledoariei mele în Parlament, vă veţi convinge că am avut o activitate centrată pe tot ce înseamnă respectul drepturilor copilului, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului, iniţiative în susţinerea femeilor, familiei şi iniţiative ce ţin de drepturile omului în RM. O mare parte din ele au fost votate unanim de către Parlament, ceea ce mă face să cred că am avut dreptate cînd am propus Parlamentului aceste subiecte.

C: Aţi realizat tot ce v-aţi propus la venirea în funcţie sau mai sînt şi restanţe? Oferiţi-ne mai multe detalii.

L.P.: Nu vreau să cred pe nimeni care spune că şi-a realizat toate obiectivele şi are mandatul îndeplinit. Încă mai sînt foarte multe de făcut. Cînd am venit în Parlament mi-am dorit să avem o altă stare de lucruri în domeniul educaţiei. Lucrurile s-au pornit, dar trebuie continuate. Parlamentul trebuie să voteze, după ce va primi de la Guvern, Strategia în domeniul educaţiei pentru perioada pînă în 2020. Parlamentul trebuie să mai dezbată şi să voteze noul Cod al Educaţiei. Atunci aş spune că s-au pus pietrele de temelie a reformelor în domeniul educaţiei, dar nici atunci nu ar fi obiectiv îndeplinit. Republica Moldova, în puţinii ani de independenţă pe care îi are, pune temeliile statului. Trebuie să facem încă multă modificare de legislaţie la capitolul sistemului financiar-bancar în RM. În toate domeniile noi am început procesul şi nu pot să spun că avem obiectiv îndeplinit. Mobilizarea şi starea mea de spirit internă este de a munci foarte mult în continuare pentru ca lucrurile să se schimbe cu adevărat în RM.

C: Ce legi importante urmează să mai voteze Legislativul pînă la sfîrşitul acestui an?

L.P.: În campania electorală pe care am avut-o în 2010, echipa din care fac parte, PLDM a avut un angajament: să voteze în Parlament Legea cu privire la limitarea imunităţii deputaţilor. Consider că acest proiect de lege, care este în Parlament, trebuie să fie votat pînă la sfîrşitul acestui mandat. La fel, cred că numărul unu în lista proiectele care trebuie să fie votate de către Parlament pînă la sfîrşitul mandatului este ratificarea Acordului de Asociere, care va fi semnat pînă la sfîrşitul lunii iunie, iar sarcina Parlamentului RM este să ratifice Acordul pînă la sfîrşitul lunii iulie. Îmi pun mari speranţe că toţi cei 101 deputaţi vor conştientiza importanţa momentului pentru ţară şi vor vota acest Acord. Îmi pun mari speranţe că acest Legislativ va vota Codul Educaţiei, urmează încă cîteva proiecte importante în domeniul bancar să fie votate.

C: Cum apreciați climatul moral din PLDM? Este pregătită formațiunea pentru alegeri? 

L.P.: Dacă să analizez starea de spirit a echipei Partidului Liberal Democrat din Moldova , este una bună, de luptă, una caracteristică partidului nostru. PLDM a fost întotdeauna gata de campanie electorală. Probabil că partidele care cu adevărat îşi doresc să schimbe ceva într-o societate permanent sunt în formă bună. Exact aşa este şi echipa PLDM. Noi încă mai avem timp pînă la alegeri. Parlamentul RM urmează să voteze data următoarelor alegeri. Potrivit legislaţiei, ele ar trebuie să se producă nu mai tîrziu de sfîrşitul lunii noiembrie 2014. Şi acum sîntem pregătiţi, dar cu siguranţă atunci vom fi şi mai pregătiţi. Au mai rămas cîteva luni să continuăm activităţile noastre în calitate de deputaţi, miniştri, viceminiştri, funcţionari, în calitate de cetăţeni angajaţi în schimbarea Republicii Moldova.

C: Partidul din care faceţi parte a anunţat recent că vrea mai multe femei în Parlament. Cîte doamne vor fi incluse de această dată pe lista electorală a PLDM? Cîte membre de sex feminin sînt în prezent în Partidul Liberal Democrat?

L.P.: În partidul nostru, în jur de 52% din membri sînt femei. Deci, este şi logic să fim partidul care insistă pe o mai mare prezenţă a femeilor în procesul de luare a deciziilor. Avem şi o iniţiativă legislativă înregistrată cu privire la stabilirea unei limite minime de femei pe listele electorale a partidelor politice. Acum acest proiect este trimis Guvernului pentru a avea avizul şi îmi pun speranţa că vom reuşi să-l votăm pînă la sfîrşitul mandatului. Acest lucru face parte din angajamente pe care şi le asumă RM în Acordul de Asociere, avem acest lucru stipulat clar. Noi dorim să avem echitate în reprezentarea femeilor şi bărbaţilor pe listele electorale. Eu cred că la următoarele alegeri vom avea pe lista noastră de partid cel puţin 30% femei.

C: Cum vedeţi configuraţia viitorului Parlament şi care sînt şansele PLDM?

L.P.: Eu sînt încrezătoare în rezultatele PLDM şi sper ca noi cel puţin să repetăm rezultatul alegerilor precedente. Dar cred că printr-o bună mobilizare a echipei noastre vom reuşi să îmbunătăţim rezultatele alegerilor precedente. Configuraţia din Parlamentul următor o văd printre coaliţie de centru-dreapta, care să continue parcursul european al RM, reformele pe care le-am lansat în actualul mandat.

C: Dacă nu veţi obţine majoritatea, cu care partide veţi colabora în continuare? Cu cine nu veți colabora în nici într-un caz? 

L.P.: În contextul polarizării societăţii este destul de dificil să crezi că următoarele alegeri ar aduce un singur partid la guvernare. Acum cetăţenii sînt mai informaţi, mai pregătiţi pentru alegerile care urmează, mai bine analizează şi candidaţii, şi partidele. Probabil că vom avea totuşi o coaliţie şi nu un partid. Ceea ce a exprimat PLDM, din momentul cînd s-a constituit, este că îşi doreşte să urmeze parcursul european. Din punctul meu de vedere, aceasta este confirmat prin programul şi acţiunile Partidului Liberal Democrat. Noi sîntem disponibili să continuăm guvernarea cu partidele de dreapta care doresc cu adevărat ca RM să fie un stat democratic şi european. Nu vom face coaliţie cu partidele de stînga, cum sînt comuniştii.

C: Ce veţi face după alegerile parlamentare din acest an? Admiteți  o altă funcție decît cea de parlamentar? Să zicem în Guvern? 

L.P.: Nu îmi văd viaţa mea legată doar de Parlament sau Guvern. Pornesc de la ideea că, în primul rînd, sînt cetăţean al RM şi trebuie să fac tot ce îmi stă în puteri ca să-mi susţin statul să se dezvolte. În felul acesta mă ajut pe mine, pe copiii mei, pe cei care mă înconjoară. Nu m-am gîndit pînă acum referitor la o schimbare în Parlament sau Guvern. Obiectivul meu major acum este să fac tot posibilul ca echipa PLDM să fie apreciată pe bună măsură de către cetăţeni şi să primească susţinerea lor deplină, să obţinem un scor cît mai bun la alegerile următoare. Cu adevărat vreau ca RM, într-un viitor nu îndepărtat, să devină membru deplin al marii familii europene. Dacă fiecare din noi ne-am lasă pe tînjeală, atunci rezultatul nu poate fi obţinut. Ceea ce trebuie eu să fac, este să conving şi alţi oameni să ne urmeze şi împreună să mergem înainte pentru a schimba realităţile în Republica Moldova, pentru a face viaţa fiecărui cetăţean mai bună, aici în Republica Moldova.

C: Dvs., personal, cum credeți că va fi campania electorală din 2014? 

L.P.: Va fi la fel ca şi celelalte campanii care au trecut. Va fi o campanie dură, cum au fost şi cele precedente. Noi încă sîntem la o etapă cînd partidele politice învaţă ceea ce înseamnă să fii partid politic, să faci campanie electorală corectă. Pun mari speranţe că în această campanie nu vor fi alte argumente decît prezentarea acţiunii şi competenţei echipelor, pentru ca cetăţeanul mai bine să poată aprecia şi să ofere corect votul său, conform meritelor, şi nu se vor mai repeta cazurile de cumpărare a voturilor. În Parlament, în acest mandat, am făcut şi modificarea legislaţiei pentru a pedepsi acele partide şi persoane care încearcă să obţină votul cetăţeanului printr-o cumpărare. Cetăţeanul trebuie să-şi ofere conştient votul pentru un partid sau altul, pentru un candidat sau altul, iar acest vot cu adevărat să devină şi o mare responsabilitate pentru partidul politic. El ştie că dacă cetăţeanul X a votat pentru mine, el şi-a pus încredere că eu pot duce ţara în direcţia în care el îşi doreşte. Îmi pun mare speranţă că în 2014 numărul susţinătorilor parcursului european al RM va creşte, respectiv partidele politice care au o asemenea orientare. Toţi ne dorim ca toate obiectivele să fie realizate, însă sînt sarcini pe care nu poţi să le realizezi într-un mandat. Îndemnul meu către cetăţeni şi electoratul nostru este să ne evalueze după acţiunile noastre şi să ne dea votul de încredere încă pentru un mandat ca să putem continua reformele şi cu adevărat să avem o schimbare în Republica Moldova.

C: Dacă nu ați face politică, cu ce V-ați ocupa?

L.P.: Eu nu toată viaţa mea am făcut politică, am fost foarte ocupată şi pînă la politică. După finalizarea unui mandat, aş merge să muncesc în domeniul învăţămîntului sau aş lucra în proiecte care ar fi orientate pe încurajarea cetăţeniei active şi spiritul civic. Atît timp cît avem cetăţeni care nu se interesează cum se cheltuiesc banii într-o primărie, cum a fost realizat un proiect, care nu cer mai multă responsabilitate autorităţilor, consider că avem mult de muncit aici. Trebuie să facem ca toţi cetăţenii să se considere parte a acestui stat. Acesta ar fi un domeniu în care aş activa dacă nu aş fi în politică.

C: Unde vă vedeți în 2019?

L.P.: Mă văd în Republica Moldova. În ansamblu mi-aş dori ca RM în 2019 să fie parte a marii familii europene. Aceasta ar însemna mai multe perspective pentru cetăţenii RM, un viitor asigurat, şi, totodată, o altă calitate a vieţii în ţara noastră. Pentru aceasta avem încă foarte multe de realizat. Trebuie de spus foarte clar tuturor: această nu înseamnă că cineva să-ţi aducă pe tavă totul făcut şi tu fericit să beneficiezi de toate. Noi putem face Europa aici acasă, prin implicarea tuturor.

C: Vă mulţumesc pentru interviu!

Autor: Adrian Platon

Foto şi video: Andrei Boguş

CURENTUL.MD

 


Accesări: 1195


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Vineri, 30 mai 2014   
Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Joi, 21 februarie 2013   
Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie? Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   
Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată. Continuare ...

Publicat: Marți, 31 august 2010   
Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site