Prima pagină  »  Media

Media
Interviul matinal la Europa Liberă cu Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, despre soluţii legislative pentru grave probleme sociale
Publicat: Joi, 21 februarie 2013   

Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite  instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie?  Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.
 
Alexandru Canțîr şi Liliana Barbăroșie | Radio Europa Liberă, 21.02.2013

Europa Liberă: Sunteţi autoarea a două iniţiative legislative recente – una pentru responsabilizarea părinţilor împotriva abandonului copiilor şi alta – pentru înlocuirea încarcerării cu metode ce exclud umilirea minorilor aflaţi în detenţie… Haideţi să le luăm pe rând… Intenţia de amendare a Codului penal astfel încât răspunderea părinţilor pentru abandonarea copiilor să fie mai grea… De fapt, legislaţia de acum, blândă în acest sens, cum spun mulţi, ce prevede?
 
​​Liliana Palihovici: Astăzi Codul familiei instituie faţă de părinţi obligaţiunea de a întreţine copii şi în Codul familiei se spune clar care sunt condiţiile în care părinţii trebuie să-şi execute această responsabilitate. Din păcate, în Codul penal nu avem nici o prevedere care ar spune ce se întâmplă cu acei părinţi care nu respectă aceste drepturi ale copiilor de a creşte sănătoşi şi a creşte în familie. Sunt suficiente cazuri în Republica Moldova de abandon a copiilor, iar abandonul din punctul meu de vedere reprezintă cea mai gravă formă de neglijare a copiilor. Avem copii lăsaţi în orfelinate cu părinţii vii, avem copii pe care administraţia publică locală îi găseşte prin păduri, prin vii, abandonaţi în case părăsite, ceea ce înseamnă supunerea copiilor la chinuri fizice şi morale. Astfel de părinţi trebuie să fie pedepsiţi penal, de aceea am şi venit cu această iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal şi includerea pedepselor clare pentru părinţii care nu-şi exercită acele obligaţiuni de părinte şi responsabilităţile lor de a creşte un copil sănătos.
 
Europa Liberă: De fapt, sunt avuţi în vedere doar copiii ajunşi în grija statului, la instituţii, sau toţi copiii care într-un fel sau altul sunt abandonaţi sau neglijaţi într-o ţară în care sute de mii de părinţi practic nu-s acasă?
 
Liliana Palihovici: Nu doar copii care se află în instituţii deja. Sunt foarte multe cazuri în ultimii ani, chiar recent am fost într-o vizită la Sângerei şi într-un centru de plasament temporar unde am văzut 14 copii pe care poliţia pentru minori i-au găsit pe fiecare în diferite situaţii. Pe trei i-au găsit într-o câmpie noaptea. Părinţii fiind dintr-o familie dezordonată, au plecat cu băutul şi nu s-au mai întors. Copiii, mici fiind, s-au pornit să-şi caute părinţii. Poliţia i-a găsit aproape îngheţaţi. Aceşti părinţi trebuie să fie cumva pedepsiţi? Ei nu erau într-o instituţie, ci abandonaţi acasă.
 
Europa Liberă: De fapt, ce pedeapsă penală pentru abandonarea copilului aveţi în vedere, în intenţia de amendare a Codului penal?
 
Liliana Palihovici: Pentru astfel de comportamente ale părinţilor vin cu propunerea de pedeapsă penală ceea ce ar fi de la 150 la 180 de ore de muncă în folosul comunităţii, sau de închisoare până la doi ani. Aceasta va decide judecata în funcţie de gravitatea situaţiei în care a fost lăsat copilul. Şi totodată aici nu doar abandonul va fi pedepsit, ci şi cazuri de alungare a copilului de la casă sau lăsarea lui fără ajutor. Pentru că şi aceasta este o condiţie în care copilul este supus suferinţelor fizice şi morale. Şi la fel cer să fie pedepsit cu muncă în folosul comunităţii sau închisoare până la doi ani. Din punctul meu de vedere, munca în folosul comunităţii ar da spaţiu pentru ca şi cu părintele să se lucreze pentru a-l ajuta să înţeleagă cât de important este să-şi crească el copilul şi de a ţine copilul în familie. Pentru că acest amendament nu vine cu ideea să-l închidă pe părinte la închisoare şi să lase copilul singur. Deci, este un instrument de responsabilizare a părinţilor dezordonaţi. Tot în această iniţiativă, această pedeapsă este prevăzută şi pentru acei părinţi care mai mult de cinci luni nu şi-au achitat pensia de întreţinere stabilită de judecată, fiindcă şi aceasta este considerată ca o abandonare în condiţiile în care copilul nu are cu ce să fie crescut.
 
Europa Liberă: Părăsirea copiilor, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunerea la suferinţe fizice sau morale ş.a.m.d. sunt cauze pentru care ar urma să se poate răspundere penală… Dar, de fapt, cine va trebui să constate şi să semnaleze aşa ceva prin obligaţie atribuită?
 
Liliana Palihovici: Deja legislaţia prevede şi acest lucru în mare parte se face. Autorităţile publice locale şi poliţistul de sector. În fiecare raion există departamentul de poliţie pentru minori şi oricine poate sesiza poliţia că un copil a fost abandonat. Atunci deja vin reprezentanţii poliţiei, cu administraţia publică locală care constată situaţia, iau copii şi îi duc într-un centru de plasament temporar şi lucrează mai departe cu părinţii.
 
Europa Liberă: Doriţi de fapt prin această iniţiativă un fel de compensare prin pedepse penale a golurilor etice care apar în moldoveanul recent?  Credeţi că va înlocui teama de pedeapsă  acel simţ, poate de altă dată în mare măsură,  care nu permite neglijarea copilului?
 
Liliana Palihovici: Nu este suficient doar acest lucru. Deci, ceea ce trebuie să facem este să lucrăm mult la prevenire. Din punctul meu de vedere, şi rolul asistentului social, şi rolul autorităţilor publice locale este de a lucra mai9 mult cu familiile care sunt în categoria de risc. În fiecare localitate se ştie care este o familie de risc şi autorităţile locale, şi poliţia trebuie să lucreze ca să nu ajungem la astfel de situaţii. Poate pare banal, dar în localitate autorităţile trebuie să organizeze diverse activităţi cu aceşti părinţi pentru a-i ajuta să-şi exercite această responsabilitate. Statul oferă tot felul de suporturi financiare în cazul în care aceste familii nu au resursele necesare pentru a-şi creşte copii, dar statul nu poate să înlocuiască părinţii şi nici nu trebuie. Cred că tinerii ar trebui să primească şi ei tot felul de instruiri până a forma o familie. Ca să înţeleagă responsabilitatea pe care un matur o are atunci când se naşte un copil.
 
Europa Liberă: Cu referire la a doua iniţiativă despre care vorbim azi . Când e vorba de înlocuirea încarcerării minorilor din detenţie  cu metode care nu ar umili… ce se are în vedere, e fapt? 
 
Liliana Palihovici: În general, majoritatea oamenilor ştiu că în detenţie pentru încălcarea regulamentului deţinutului, nu contează dacă e minor sau adult, este încarcerat într-o cameră întunecoasă pentru o anumită perioadă. Şi condiţiile în acea cameră sunt destul de dure. Din punctul meu de vedere, acest lucru încalcă drepturile omului, indiferent că această persoană îşi ispăşeşte pedeapsa într-o instituţie pentru o crimă pe care a săvârşit-o. Tratamentul lui trebuie să fie unul cu demnitate, pentru că noi ne dorim ca acel deţinut, la ispăşirea pedepsei să se întoarcă şi să devină membru deplin al societăţii, să se integreze în societate. Prin tratamentele inumane şi degradante faţă de aceste persoane în locurile de detenţie noi şi mai mult mărim prăpastia între el şi societate.

De aceea, iniţiativa mea a venit ca să modifice cadrul nostru legal şi să-l aducă în conformitate cu art. 3 al Convenţiei europene a drepturilor şi libertăţilor omului, care spune că fiecare persoană trebuie tratată cu demnitate şi fără umilinţă, şi în afara oricăror forme de tortură. Atunci când un deţinut încalcă regulamentul, propun să fie sancţionat prin diverse metode. Prima dată prin avertisment, a doua - prin interzicerea primirii coletelor de la familie. O altă pedeapsă este micşorarea termenului discuţiilor telefonice cu familia, sau chiar interzicerea întrevederii cu familia. Dacă încălcare a fost una mai gravă, atunci camera de izolare temporară propun să fie înlocuită încarcerarea cu izolare temporară, pentru că ar putea fi cazuri când deţinutul prezintă pericol pentru alţii. Şi atunci trebuie să existe condiţii umane şi neapărat să aibă o oră cel puţin de plimbare la aer şi să fie sub supravegherea medicului. Aceasta ar însemna tratament uman.
 
Europa Liberă: Da. Şi aceşti deţinuţi vor deveni la un moment dat părinţi şi ar trebui să aibă acele instincte de grijă faţă de copii...

Europa Liberă


Accesări: 1833


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Vineri, 30 mai 2014   
Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   
Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată. Continuare ...

Publicat: Marți, 31 august 2010   
Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site