Prima pagină  »  Media

Media
Femeia în politică. Liliana Palihovici: Femeile se gândesc mai puțin la efectul politic al acțiunilor lor și mai mult la beneficiul social | Politik.md
Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   

„Despre omul politic Liliana Palihovici se poate vorbi foarte multe. În primul rând că știe exact ce are de făcut, are caracter și muncește foarte mult. Are grijă foarte mare de colegii săi și lucrurile acestea sunt absolut importante”.

Vlad Filat

Liliana Palihovici este născută la 26 noiembrie 1971 în s. Horodiște, r-nul Călărași.  A absolvit Facultatea de Istorie USM, Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, Facultatea Relații Internaționale, după care a făcut și stagieri la Consiliul Europei și în alte instituții specializate în domeniul politicilor de tineret şi asistența socială. A activat în calitate de profesoară de istorie, apoi Șefă a Direcției Tineret, Departamentul Tineret şi Sport al Republicii Moldova. Din 2008 a fost manager coordonator de granturi în cadrul Academiei de Dezvoltare Educațională, filiala din Moldova. În politică s-a implicat începând cu 2009, când a devenit deputat în Parlament, iar în prezent deţine funcţia de Vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md.

PLDM i-a fost prima şcoală politică

Politik: Dnă Palihovici, să ne spuneţi cine v-a motivat să veniţi în domeniul politic şi cum a fost la început?

Liliana Palihovici: Când eram studentă, nu m-am gândit că după facultate şi după ce voi fi învăţătoare, voi face şi politică. Întotdeauna am fost un cetăţean activ, la şcoală, la facultate. M-am implicat în tot felul de activităţi sociale şi cel mai mult mă deranja indiferenţa oamenilor, în special atunci când vezi că se întâmplă lucruri care dăunează societăţii. Am o fire destul de aprinsă şi profesorii la universitate îmi spuneau că este o trăsătură a tinereţii, dar trebuie să ai şi calitatea de stăpânire a emoţiilor.

La 35 de ani am înţeles că nu pot de una singură să schimb lucrurile în ţara mea. Şi atunci, împreună cu o echipă de oameni tineri, care gândeau la fel ca mine, am decis să ne unim eforturile şi să creăm un partid.

Astfel am intrat în politică şi vă spun că n-am fost membră a altui partid, în afară de PLDM. Acest partid este şi şcoala mea politică. Cei care m-au determinat să mă implic au fost oameni din structurile de guvernare, care nu au întreprins acțiuni corecte în domenii precum: educaţia, domeniul social, politici de tineret. Şi nu puteam fi indiferentă faţă de acele atitudini şi politici nu totdeauna corecte.

Politik: În afara domeniului politic, sunteţi mamă, aveţi 2 copii. Cum îmbinaţi funcţia de mamă, soţie şi cea de politician?

Liliana Palihovici: Eu cred că fiecare om care îşi doreşte ceva, reuşeşte să facă acest lucru. Eu mă străduiesc ca activităţile mele politice să nu afecteze viaţa de familie. Încerc în fiecare seară, când sunt acasă, să-mi fac timp pentru comunicarea cu copiii. Vorbim despre notele lor, neapărat verificăm temele, în special cu băiatul care e mai mic. Acum e în clasa a 4-a şi are obiecte noi și vreau ca din start să-i placă aceste obiecte. Anul acesta a început să înveţe istoria, eu fiind profesoară de istorie şi soţul la fel, ne-a părut cam sec materialul din manual şi atunci noi discutăm despre temele date şi îi povestim mai multe lucruri interesante.

„Organizaţiile de Femei trebuie să fie mult mai active”

Politik: Referitor la situaţia femeilor din politica noastră. Avem 2 femei ministre în Guvern, avem 20 femei în Parlament. După părerea Dvs., de ce avem aceste date? Oare nu-şi doresc femeile să se implice mai mult în actul decizional sau există alte probleme?

Liliana Palihovici: Acest subiect este tot mai mult discutat şi cred că discuţiile și acțiunile vor aduce o schimbare de comportament. Desigur că 2 ministre femei din totalul de 16 este foarte puţin. Probabil că nu este vina femeilor că nu vor sau nu pot, ci este vorba de o atitudine a partidelor politice vis-a-vis de acest subiect. Posibil, Organizaţiile de Femei din partide trebuie sa fie mai active în promovarea femeilor competente. Eu sunt autoarea unui proiect de lege privind introducerea cotelor, ca o condiţie obligatorie pentru partidele înscrise în cursa electorală. Proiectul a fost înregistrat în 2010 în Parlament, are avizul Guvernului, dar din păcate nu am primit încă susţinerea tuturor fracţiunilor parlamentare. Comisia Electorală Centrală a venit şi ea cu o iniţiativă, de a stabili finanţarea partidelor politice în funcție şi de procentajul femeilor promovate.

Noi trebuie să găsim nişte instrumente în legislaţie care ar încuraja partidele politice sau chiar le-ar obliga să susțină participarea femeile. Implicarea politică a femeilor este un element-cheie al democrației. Printre elementele-cheie ale unui stat de drept sunt şi partidele politice şi de faptul cât de democratice sunt acestea depinde şi democraţia în stat. Dar subiectul participării femeilor în procesul decizional în egală măsura cu bărbații este un subiect larg dezbătut nu doar în Moldova, ci în multe state din lume, inclusiv ale Uniunii Europene.

Politik: În Partidul Liberal Democrat din Moldova cât de greu îi este unei femei să se afirme în faţa bărbaţilor?

Liliana Palihovici: De fapt, acest lucru este caracteristic pentru majoritatea partidelor şi este vorba de concurenţă. De aceea o femeie trebuie să fie foarte pregătită şi să întreprindă tot felul de activităţi, pentru a demonstra că are capacități și competențele necesare. Consider că în ultima campanie noi am obținut o performanţă, fiindcă în prima fracţiune a PLDM din Parlament a fost doar o femeie. În a doua – am avut 2 femei şi după ultimele alegeri parlamentare suntem 4 femei. Au fost mai multe, dar unele au decis să meargă în Guvern. Consider că am reuşit să avem şi o schimbare de atitudine în cadrul partidului, care are stipulat în statutul său că cel puţin 30% din membrii structurilor decizionale ale partidului trebuie sa fie femei.

„Nu am frică să-mi prezint argumentele, chiar dacă ele sunt diferite de cele ale majorității”

Politik: Dar Dvs., cum vă faceţi auzită? Cum îi convingeţi pe colegii bărbaţi de anumite viziuni, de anumite opinii?

Liliana Palihovici: Eu nu am frică să-mi prezint argumentele în susţinerea ideii mele, chiar dacă ele sunt diferite de cele ale majorităţii. Nu cred că îmi este mai complicat decât unui bărbat. Cel puţin în fracţiunea noastră nu este aşa. Eu, dacă am argumente puternice, colegii mei mă vor asculta cu atenţie, vom analiza şi vom lua o decizie corectă.

Politik: Anumite opinii susţin că multe din problemele ţării se vor soluţiona, dacă la conducerea Republicii Moldova ar veni o femeie. Dvs. ce părere aveţi?

Liliana Palihovici: Consider că o mai mare participare a femeilor ar conduce la o dezvoltare echilibrată a ţării. Femeile sunt mult mai predispuse să meargă pe reforme temeinice. Ele înţeleg că orice reformă are un anumit grad de dificultate și rezistență, dar totodată ele sunt convinse că aceste reforme trebuie realizate pentru ca mâine să avem o viață mai bună. Femeile mai puţin se gândesc la efectul politic al acţiunii și se concentrează pe efectul şi beneficiul social al acţiunilor lor.

De aceea politica realizată de femei are mai mult un caracter social. Trebuie să avem acest echilibru în participarea bărbaţilor şi femeilor, pentru a avea o dezvoltare echilibrată şi decizii echilibrate în interesul ambelor părţi ale societăţii.

Femei model, femei puternice în politică

Politik: Din actualul Parlament, cine din femei este mai activă însă nu face parte din fracţiunea Dvs.?

Liliana Palihovici: Eu nu voi da nume, că nu ar fi corect. Însă toate sunt active pe domeniile în care s-au afirmat. Am observat la femeile deputat că ele vin să se pronunţe pe marginea proiectelor din domeniul pe care îl ştiu foarte bine. Pe când bărbaţii deputaţi vin cu tot felul de replici și propuneri pe domenii care sunt foarte departe de ei. Adică este un joc politic, mai mult decât lucru pentru îmbunătăţirea unui proiect. Dar asta nu înseamnă că nu apreciez implicarea şi profesionalismul bărbaţilor. Eu îi apreciez pe toți în egală măsură, însă mă deranjează subreprezentarea femeilor în Parlamentul Republicii Moldova.

Politik: Cine, după părerea Dvs., ar fi model de femeie în activitatea politică?

Liliana Palihovici: Eu sunt inspirată de Margaret Thatcher și admir profesionalismul lui Hillary Clinton. Hillary Clinton, care a fost senator de New York și este acum Secretar de stat, a făcut, din punctul meu de vedere, o excelentă carieră politică datorită puterii sale de convingere și a reacţiei sale de profesionist la toate provocările. Despre participarea politică a femeilor ea spunea într-un interviu că nu poate tolera femeile care se plâng și nu acționează.

Margaret Thatcher a avut o permanentă concurenţă în partidul pe care îl conducea şi a avut o concurenţă şi la nivel de guvernare, care a fost într-un context internaţional nu dintre cele mai uşoare. A ştiut însă să dezvolte atât de bine mecanismul de guvernare şi să devină o doamnă foarte influentă la nivel internaţional. Cred ca aceste două femei ar putea fi considerate drept model de participare politică a femeilor, însă  există multe alte modele demne de a fi cunoscute și urmate.

Politik: Dnă Liliana Palihovici, vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă dorim multe succese şi realizări frumoase.

Autor: Cristina Vlah            

Sursa: Politik.md


Accesări: 1528


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Vineri, 30 mai 2014   
Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Joi, 21 februarie 2013   
Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie? Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată. Continuare ...

Publicat: Marți, 31 august 2010   
Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site