Prima pagină  »  Media

Media
Liliana şi Sergiu Palihovici. Cuplul plin de atitudine | VIP Magazin
Publicat: Marți, 31 august 2010   

Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani.

Vorbim despre ei şi familie, educaţie, timp liber, dar ne oprim foarte mult şi la problemele sociale şi economice ale ţării, ale copiilor abandonaţi şi părinţilor plecaţi la munci şi la posibilitatea de a redresa lucrurile din R. Moldova. S-au angajat în cursa politică tocmai din aceste considerente – Liliana Palihovici este vicepreşedinte PLDM, preşedinte al Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familie, iar Sergiu Palihovici este Şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a R. Moldova. (Text: Rodica Trofimov; Fotografii: Igor Schimbător; Locaţie: Restaurantul „Popasul Dacilor”. Mulţumim pentru sprijin.).

SERGIU PALIHOVICI
Şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a R. Moldova. Data şi locul naşterii: 6 aprilie 1971, s. Vadul lui Raşcov, r-nul Şoldăneşti. Studii: Facultatea de istorie, USM (1989-1994). Facultatea de contabilitate şi audit, ASEM (1997-2000). Stagiere la Institutul European de Studii Politice. Doctor în ştiinţe politice. Activitate: specialist la primăria mun. Chişinău (1995). Specialist principal şi şef de secţie (1996-2007). Şef al cabinetului primarului general (2007-2008).

LILIANA PALIHOVICI
Preşedinta Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familie. Data şi locul naşterii: 26 noiembrie 1971, s. Horodişte, r-nul Călăraşi. Studii: Facultatea de istorie, USM (1989-1994), Centrul de studii postuniversitare a USM, limbi moderne aplicate (1997-1999), Academia de Administrare Publică, relaţii internaţionale (2001-2003). Stagii profesionale în Germania, Franţa, Egipt, SUA. Activitate: profesoară de istorie, Liceul „M. Eliade” (1993-1995), specialist principal în problemele tineretului la Direcţia tineret, Departamentul tineret, Ministerul Educaţiei (1995-2001), şefă a Direcţiei tineret (2001-2003), consultant UNICEF, coordonatoare a Proiectului Abilitarea socio-economică a tineretului (2004-2007). Consultant Banca Mondială (2007-2008). Academia de Dezvoltare Educaţională, filiala din R. Moldova, manager coordonator de granturi (2008-2009). Activitate politică: din 2007 – membru al grupului de iniţiativă şi vicepreşedinte al PLDM.

Ambii aveţi o activitate obştească foarte intensă. Bănuiesc că discuţiile despre problemele din societate şi de la serviciu continuă şi acasă...

Liliana: Involuntar, ni se întâmplă în fiecare zi. De aceea, câteodată, Sergiu zice: „Gata, astăzi nu mai discutăm domeniul social.”. E un domeniu în care există prea puţină bucurie, lumea nu se adresează cu lucruri plăcute, ci cu probleme majore, pe care singuri nu le pot rezolva şi caută ajutor. Copiii noştri „absorb” şi ei o mare parte din discuţii şi sunt foarte sensibili la tot ce înseamnă problema cuiva. Cel mic, Angel-David, mi-a spus odată: „Mama, vreau să fiu preşedinte, atunci voi face ca să nu mai fie copii săraci şi flămânzi”.

Discutaţi şi în contradictoriu?

L.: Desigur. Uneori avem opinii separate şi Sergiu întotdeauna cedează, aşa-i?

Sergiu: Exact. Ne „certăm” ca să ne împăcăm – din acest punct de vedere, împăcarea devine mult mai dulce. Trăim ambii într-un regim alert de viaţă  şi, când vii acasă, te obişnuieşti cu greu cu ideea că nu mai eşti la serviciu şi în jurul tău nu ai subalterni.

L: În final, ne-am înţeles să avem un spaţiu al nostru de comunicare doar în familie.

Cum s-au cunoscut reprezentantul guvernului în teritoriu şi deputatul în parlament?

S: Am învăţat într-o grupă la facultate şi, apropo, eram concurenţi la învăţătură. O droaie de băieţi îi făceau curte Lilianei şi faptul că nu eram în cercul ei de interes, mi-a trezit curiozitatea. M-am pomenit îndrăgostit lulea de ea, după care, încetul cu încetul, am „înlăturat” rivalii. Am fost împreună cinci ani şi ne-am căsătorit înainte de examenele de stat.

L:. Am trăit o perioadă foarte frumoasă din toate punctele de vedere, mai ales că erau anii de deşteptare naţională. Trăiam cu idealurile şi nu cu valorile materiale.

Ce aţi făcut după facultate? A fost greu să vă angajaţi?

L: Din anul IV m-am angajat la Liceul „M. Eliade” în calitate de profesoară de istorie, unde am lucrat şi după absolvire. În paralel, m-am angajat la Departamentul tineret şi sport. Şi pe atunci era greu să-ţi găseşti un serviciu. Aveam 12 ore de istorie  pe săptămână şi un salariu de 35 de lei.

S: Am avut o tangenţă cu şcoala până a veni la facultate, în calitate de profesor de informaţie politică, algebră, istorie, franceză... După facultate, în 1995, m-am angajat în calitate de specialist la primăria mun. Chişinău, apoi am fost specialist coordonator, principal, şef de secţie. Ultimul loc de muncă – şef al cabinetului primarului general, în funcţie de consilier. Am lucrat la primărie 14 ani. În acest timp, am făcut şi a doua facultate, ASEM-ul (contabilitate şi audit). Până a veni la Guvern, mi-am făcut doctoratul în ştiinţe politice.

S-au schimbat lucrurile la primărie de când aţi plecat?

S: S-au schimbat, dar nu atât de mult pe cât mi-aş fi dorit. Odată ce am mizat pe schimbare, mi-am pus şi eu mari speranţe, pentru că am muncit acolo aproape un an, cot la cot cu primarul.

Cu ce vi se asociază copilăria dvs.?

L: În copilărie, îmi plăcea să o fac pe ghidul. Mergeam duminica cu colegele mele de clasă prin sat şi le vorbeam despre case, monumente. Atunci, nu puteam să-mi imaginez să pot trăi în altă parte. Ţin minte că mi-am dojenit sora mai mare, care vroia să rămână la Chişinău: „Cum poţi să pleci de aici, să trădezi satul nostru? Cum poţi să trăieşti fără grădina şi casa noastră?”. Pentru mine, satul era totul. La facultate, după primul an, mi s-a propus să mergem la studii  la Universitatea din Bucureşti şi am avut exact acelaşi sentiment – cum pot să părăsesc Chişinăul?

S: Am trăit într-o mahala cu Dumitru Matcovschi. Sora poetului mi-a fost profesoară de limba română, o femeie extraordinară, care mi-a marcat viaţa. Cea mai frumoasă amintire din copilărie este legată de pescuit. Ţin minte că am mers odată la prins peşte, noaptea, cu un moş de 70 de ani. Eu cântam la trompetă în orchestra şcolii, iar el – în orchestra satului. Îmi amintesc că moşulică începuse să cânte în plină noapte... Sunetul cela de trompetă, deasupra Nistrului, într-o noapte de vară, şi acum îmi sună în urechi...

Cum i-aţi crescut şi educat pe cei doi băieţi? Cum reuşiţi să-i feriţi de influenţa internetului, a televizorului?

L: Suntem, înainte de toate, prieteni cu ei. Ne-am străduit să punem în ei tot ce avem mai bun. În educaţia lor, le-am spus că noi, mama şi tata, suntem primii lor prieteni. Cu cel mic mai merge varianta „Dumnezeu te vede” sau cu aparatul care vede tot şi ne spune când intră pe internet. Nu le permitem jocuri cu violenţă, împuşcături.  

S: Trebuie să recunoaştem că am folosit un pic alte tehnici, decât au folosit părinţii noştri cu noi. Am fost mai democraţi... Întotdeauna le-am arătat toată dragostea şi afecţiunea noastră. Suntem foarte deschişi cu ei.  

Ce vă caracterizează în mod special ca familie?

S: Suntem o familie obişnuită, care ţine foarte mult la părinţi şi bunici. Avem norocul ca bunicii noştri, bunica şi bunicul din partea tatălui meu, să fie în viaţă. Este un lucru extraordinar pentru un băiat de 14 ani să aibă un străbunic. Şi eu mi-am cunoscut străbunicul, pe care îl consider unul dintre îngerii mei păzitori.

L: Suntem o familie veselă, ne place distracţia...

S: Da, unor membri ai familiei noastre tare le place distracţia... Ei sunt majoritatea, 3 la 1. Eu sunt mai de casă...

L: Mie şi băieţilor ne place ca în week-end să mergem undeva în afara oraşului, la o mănăstire, un muzeu, pe când Sergiu este părtaşul ideii de a se odihni acasă, în linişte.

S: Prefer să mă odihnesc acolo de unde lipsesc. Sunt sătul de oraş, maşini şi drumuri.

L: Până la urmă, ducem discuţii, negocieri şi-l convingem. Totodată, suntem o familie sensibilă la tot ce se întâmplă în jurul nostru.

S: Cred că asta este o trăsătură care caracterizează  familia noastră... toate lucrurile le trecem prin inimă şi le vedem cu inima. Inclusiv copiii noştri. Noi nu putem vedea lucrurile mai distanţat, pentru că tot timpul ne implicăm şi încercăm să ajutăm lumea.

Sunteţi împreună de 16 ani, de când v-aţi cunoscut la facultate. Ce a contat cel mai mult în relaţia voastră?

L: Corectitudinea şi deschiderea, nu-mi plac făţărnicia şi lucrurile spuse pe jumătate. Poate sunt lucruri care mă caracterizează, dar asta aştept şi de la alţi oameni în raport cu mine. Să nu ascundă lucrurile.

S: Dragostea evoluează, capătă în timp şi alte conotaţii, evoluează spre partea practică a vieţii. Ceea ce i-am dat dragostei noastre este respectul reciproc. Nu ne-am  vorbit urât unul altuia niciodată.

În cât timp aţi decis să intraţi în politică? Şi cum s-a acceptat decizia acasă?

L: Întotdeauna am fost foarte activi, împreună cu Sergiu. Țin minte că veneam la Chişinău la adunările naţionale cu trenul, alături de părinţi. Activismul acesta s-a manifestat şi în ultimul an la şcoală – adunam aticole despre tot ce însemna perestroika, glastnosti. Până a veni în echipa PLDM, am lucrat mulţi ani în proiecte sociale şi eram convinsă că R. Moldova poate deveni o țară prosperă. Am înţeles că nu pot face separat aceste lucruri, ci numai conjugând eforturile. Când venise discuţia de lansare a noului proiect, m-am regăsit în echipa PLDM.

S: Intrarea în politică a fost pentru noi o provocare, dar şi o decizie foarte importantă . Am început un lucru de la zero, fiind parte a echipei ce implementează un proiect politic de perspectivă pentru Moldova și suntem de abia la început.

L: Viaţa politică este altceva decât ceea ce făceam înainte. Regret doar că nu am o baghetă magică, să pot schimba lucrurile la viteza pe care mi-o doresc. Este posibil să facem schimbări la noi acasă într-un timp scurt – avem nevoie doar de o guvernare constantă, oameni necorupţi şi devotaţi ţării, care să implementeze corect reformele necesare.

Ca de fiecare dată, lumea aşteaptă schimbări peste noapte, palpabile şi imediate...

S: Înţeleg că s-au promis multe în perioada campaniei electorale, însă e nevoie ca oamenii să ţină cont de un lucru: promisiunile se fac din considerentul că schimbările se vor produce pe final de mandat. Fiind, într-o măsură oarecare, implicat în actul de guvernare, îmi dau seama perfect că este posibil să realizăm în patru ani tot ceea ce s-a promis în campania electorală. Este real şi avem potenţial enorm. Maniera în care se abordează astăzi lucrurile este alta. Investitorii au început să-şi schimbe părerea despre noi, e important că lucrurile se mişcă în direcția corectă.

Liliana, câţi dintre moldoveni crezi că se vor întoarce acasă?

L: Cred că toţi au dorinţa să se întoarcă şi mai mult de jumătate o vor face, atunci când vor vedea o creştere economică a Moldovei. Iniţiativa guvernului de a semna acorduri bilaterale cu ţările în care muncesc moldovenii, pentru a asigura securitatea lor socială, este foarte importantă acum.

Ce se întâmplă astăzi cu copiii crescuţi fără părinţi?

L: Lipsa părinţilor se resimte în special când aceşti copii ajung să-şi formeze propriile familii. Un copil crescut fără părinţi are foarte multe semne de întrebare la capitolul relaţii, comunicare, viaţă. Părinţii nu sunt lângă el ca să-i răspundă la momentul potrivit frământărilor lui. Unii părinţi, care au reuşit să-şi legalizeze şederea, îşi iau copiii cu ei, alţii, care muncesc peste hotare câteva luni, se întorc acasă. Oricum, vedem că şi în aceste familii există probleme grave de comunicare şi trebuie să treacă un timp pentru a le elimina. Eforturile guvernului de a obţine libera circulaţie a cetăţenilor ne-ar ajuta să diminuăm problema şi ar permite părinţilor să vină mai des acasă sau să-şi ia copiii cu ei.

Ce ai reuşit să faci în calitatea ta de preşedinte al Comisiei de protecţie socială, sănătate şi familie?

L: Nu demult a fost aprobată Legea cu privire la regimul de adopţii, care timp de un an şi ceva a fost stopată în parlament. O iniţiativă recentă, pe care am lansat-o, a fost parteneriatul pentru copii. Discutăm acum cu toţi cei care sunt disponibili să contribuie financiar la implementarea proiectelor pentru oportunităţi de petrecere a timpului liber al copiilor. Am lucrat mult la cadrul legal de prevenire a abuzului şi violenţei împotriva copilului. M-am străduit să promovez ratificarea Convenţiei cu privire la persoanele cu dizabilităţi, aceasta a ajuns deja pe ordinea de zi a  parlamentului. Guvernul a acceptat, la solicitarea Comisiei, introducerea unităţii de psiholog şcolar în fiecare instituţie de învăţământ, începând cu 1 septembrie 2010.

Nu ţi se pare că avem prea puţine femei în politică şi, în general, la posturi de conducere?

L: Reuşita unei femei depinde de ea însăşi, de gândirea ei, de faptul cât de luptătoare şi insistentă este. Niciodată nu am făcut deosebirea dintre mine şi un băiat de vârsta mea, cât eram elevă, studentă, nu cred că am sau am avut mai puţine şanse decât un coleg de-al meu. Însă, în viața matură, am înțeles că femeile au nevoie de mai multă susținere pentru participare activă în viața politică.  De aceea în activitatea mea mă străduiesc să organizez cât mai multe instruiri pentru femei și să promovez tot mai multe oportunități pentru implicarea lor.

Cum comentaţi fraza că femeile sunt de pe Venus, iar bărbaţii – de pe Marte?

L: Şi femeile, şi bărbaţii sunt plămădiţi din acelaşi aluat şi sunt de pe aceeaşi planetă. Doar că oamenii, prin contextul în care cresc, se dezvoltă, încearcă să facă mai pronunţată diferenţa dintre bărbat şi femeie. Vreau să spun că ceea ce am reuşit să fac în cariera mea se datorează și  soţului, deoarece o femeie nu se poate realiza dacă nu are susţinerea celor de acasă.

S: Sunt o fire care încurajez la maximum ceea ce face Liliana. Şi cred că femeile şi bărbaţii vin dintr-o regiune unde nu se purta îmbrăcăminte, de undeva de la ecuator (râde). Până la urmă, aranjarea lui Marte şi Venus în Univers, a făcut ca pe pământ să apară viaţă. Aşa am devenit mai îmbrăcaţi, mai emancipaţi, până când femeile şi bărbaţii au ajuns să discute între ei politica de gender.

VIP Magazin | August 2010, Nr. 75-76


Accesări: 2248


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Vineri, 30 mai 2014   
Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Joi, 21 februarie 2013   
Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie? Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   
Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site