Prima pagină  »  Media

Media
Liliana Palihovici: „Cînd va veni timpul, mă voi descurca şi într-o funcţie în Executiv” | Tribuna.md VIDEO
Publicat: Sâmbătă, 08 septembrie 2012   

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, vicepreşedintă a PLDM, a povestit cum a venit în politică, cînd l-a cunoscut pe Premierul Vlad Filat, despre priorităţile noii sesiuni parlamentare, dar şi despre unele aspecte legate de viaţa sa privată.

 


 

T: De cînd faceţi politică şi ce V-a determinat să faceţi acest pas?

L.P.: Nu mă pot lăuda ca alţi politicieni din RM cu o vastă experienţă în domeniul politic pentru că vîrsta chiar nu îmi permite să zic că fac politică de 20 de ani. De vreo patru ani sînt implicată activ în politica RM, dar aş putea spune că fiecare om face politică şi atunci cred că fac politică din momentul în care am împlinit 17-18 ani, cînd eram foarte implicată în acţiunile legate de mişcarea de eliberare naţională, de lupta pentru valorile naţionale. Probabil, acolo a început activitatea mea politică ca persoană, dar nu ca membru al unui partid.

T: Este adevărat că vă cunoaşteţi cu Premierul Vlad Filat încă din studenţie şi că anume el V-a determinat să veniţi în politică?

L.P.: Nu este adevărat. Pe Domnul Filat nu l-am cunoscut în studenţie. Eu am studiat la Facultatea de Istorie de la USM, iar Domnul Filat a făcut Facultatea de Drept la Iaşi. L-am cunoscut pe Domnul Filat mult mai tîrziu, atunci cînd era activ în Parlamentul RM, şi ne-a unit obiectivul de a schimba situaţia din RM şi de a pune umărul la dezvoltarea statului democratic RM.

T: Se ştie că şi soţul Dvs. face politică. Nu este gelos pe cariera de invidiat pe care aţi făcut-o pînă acum?

L.P.: Eu nu cred că într-o familie sănătoasă soţii ar putea să se invidieze pentru cariera pe care a reuşit să o dezvolte unul sau altul. Eu consider că am o familie sănătoasă. Soţul meu m-a susţinut în toate activităţile pe care le-am avut, precum şi eu îl susţin în toată activitatea lui. Fiecare din noi este o personalitate, fiecare are o carieră şi consider că, cu cît sînt mai multe familii active, cît mai mulţi membri implicaţi activ în viaţa ţării, cu atît vom avea mai multă lume implicată la capitolul decizii ce se iau la nivel de ţară.

Mi-aş dori ca fiecare cetăţean să fie implicat activ în viaţa ţării şi atunci nu ar mai fi situaţii că să nu avem legi bune, mecanisme bune de executare a legilor şi un trai bun.

T: În ce măsură sînt atraşi de politică cei doi fii ai Dvs.? Aţi dori ca ei să se ocupe de politică în mod profesionist?

L.P.: Nu prea sînt atraşi de activitatea politică. Vreau să spun că sînt permanent informaţi despre ce se întîmplă în RM, despre ce fac partidele politice. Probabil, aceasta vine ca urmare a activităţii noastre. Noi sîntem implicaţi şi copiii, vor nu vor, sînt la curent cu ceea ce fac părinţii lor. Ei nu au un obiectiv de a deveni politicieni, ei au alte obiective în ceea ce ţine de profesie. Cel mare vrea să devină arhitector, iar cel mic – medic veterinar.

T: Care a fost primul sentiment pe care l-aţi încercat în momentul în care aţi devenit vicepreşedintă a Parlamentului?

L.P.: Primul gînd a fost că responsabilitatea care a venit pe umerii mei este una şi mai mare şi am muncit mult pînă la acel moment, iar de atunci m-am gîndit că voi munci şi mai mult şi va trebui să studiez toate experienţele internaţionale în mai multe domenii şi să mă strădui să contribui cît mai eficient la îmbunătăţirea cadrului legal din RM.

T: Nu aţi fost tentată să ocupaţi o funcţie de ministru în Executiv? La un moment dat se vorbea că aţi putea fi o bună ministră a Educaţiei?

L.P.: Ştiţi cum e gura lumii… Eu consider că, la momentul dat sînt eficientă în calitate de deputat în Parlamentul RM. Cînd va veni timpul potrivit, sînt sigură că mă voi descurca şi într-o funcţie în Executiv. Îmi cunosc capacităţile şi probabil că, domeniul social, cel al educaţiei, cel de tineret, sînt domenii în care aş putea face faţă cu brio.

T: De ce avem atît de puţine femei în politică?

L.P.: Sînt mai mulţi factori ce ţin de educaţie, de societate, de partidele politice şi de femei, în general. Dacă vorbim de educaţie, pot să zic pe cît de pregătită este societatea noastră să voteze mai multe femei pentru că ceea ce avem în Parlament este rezultatul votului cetăţeanului. Au votat listele partidelor în forma în care au fost. Atît timp cît cetăţeanul nu pune condiţie partidelor politice să aibă mai multe femei pe listele electorale, votul şi prezenţa femeilor în Parlament este şi va fi aşa cum este astăzi. Efortul comun al Legislativului, Executivului şi al societăţii civile pentru contribui la schimbarea mentalităţii în societate, excluderea acelor stereotipuri pe care le avem şi, totodată, la schimbarea atitudinii din cadrul partidelor politice pentru a fi o mai mare deschidere pentru promovarea femeilor în structuri de partid, dar şi în Executiv.

Eu cred că aceasta rămîne încă o provocare pentru RM. Trebuie ca RM să găsească soluţia potrivită şi, dacă ne dorim cu toţii o societate democratică, trebuie să acceptăm că o democraţie este cu participarea în egală măsură a femeilor şi bărbaţilor. Or, democraţia înseamnă respectarea drepturilor tuturor.

T: În scurt timp, începe o nouă sesiune parlamentară. Cum credeţi că va fi aceasta?

L.P.: Nu pot să zic că va fi una mai uşoară decît cea care s-a finalizat în luna iulie. Probabil că vom avea încă multe provocări în sesiunea din toamnă-iarnă. Este un proiect important, care sper să fie discutat în această sesiune, şi anume Codul Educaţiei. Urmează să discutăm un şir de modificări la alte legi care sînt importante, cum ar fi Codul Muncii, Codul Penal, un şir de legi pe care Moldova trebuie să le voteze în contextul programului nostru de guvernare, dar şi al Planului de acţiuni RM - UE. De asemenea, avem un şir de legi care ar trebui să continue reformele în domeniul social. Probabil, vor fi destule discuţii la tema noii Constituţii, pe marginea proiectului Legii Lustraţiei care urmează să fie înregistrat.

Fracţiunea noastră va pune în discuţie şi acea iniţiativă lansată de noi în campania electorală referitor la imunitatea deputaţilor. Sîntem un partid care se străduieşte ca declaraţiile sale să coincidă cu acţiunile. În campania electorală, PLDM a venit cu promisiunea că va elabora un astfel de proiect şi ne vom ţine de cuvînt. Vom aduce argumentele necesare pentru ca acest proiect să fie susţinut de colegii de Alianţă şi chiar de ceilalţi deputaţi.

T: Care vor fi priorităţile acestei sesiuni şi ce se va reuşi?

L.P.: Este dificil de spus pentru că dezbaterile asupra proiectelor sînt anevoioase şi durează mult. Eu mi-aş dori ca toate legile despre care am vorbit să fie votate pînă la finele acestei sesiuni, în special Codul Educaţiei care este aşteptat de profesori, părinţi, copii şi întreg mediul academic.

Probabil, toate domeniile bugetare aşteaptă bugetul pentru anul 2013, proiect care va lua mult timp la dezbateri şi sigur vor fi multe discuţii aprinse. Dar trebuie să zic că, cel puţin fracţiunea PLDM, este fermă pe poziţia de a continua reformele, de a crea mediul necesar dezvoltării economice a RM şi de a contribui la dezvoltarea democraţiei şi a tot ceea ce înseamnă progres în RM.

T: Ce şanse are AIE să-şi ducă mandatul actual de guvernare pînă la final?

L.P.: Toate şansele. Depinde de capacităţile de comunicare ale echipelor din fiecare partid pentru că au fost timpuri destul de fierbinţi şi pînă acum. Nu putem spune că în Alianţă pînă la acest moment a fost totul liniştit. Atunci cînd membrii Alianţei au avut poziţii diferite, s-a ştiut să se ia un timp necesar pentru discuţii şi pentru a se găsi calea corectă şi bună pentru ţară.

T: Ce acţiuni întreprinde PLDM pentru a-şi menţine şi a-şi spori electoratul?

L.P.: Permanent, sîntem în discuţii cu cetăţenii şi cu cei care ne-au votat pentru a cunoaşte care sînt problemele şi aşteptările lor. Avem audienţe, întîlniri, după care venim cu iniţiative care ar oferi soluţii la problemele pe care le au cetăţenii. Eu cred că cea mai corectă acţiune pe care trebuie să o facă un partid (şi o face PLDM) este să unească declaraţiile cu faptele. Atunci cînd cel care te-a votat vede că ai făcut ceea ce ai promis, îţi mai oferă încă o dată votul la alte alegeri. Ceea ce facem noi, este să ne ţinem promisiunea.

T: Anterior, ne-aţi spus că nu aţi hotărît unde veţi merge în vacanţă la mare sau la munte. Unde şi cum aţi petrecut vacanţa de vară?

L.P.: A fost o vacanţă scurtă -  un pic de mare şi un pic de munte. Voi spune aşa cum zic copiii mei: nu îmi prea plac vacanţele pentru că se sfîrşesc foarte repede! A fost o vacanţă scurtă, dar cel mai important este că am fost împreună cu copiii noştri, timp de o săptămînă, am discutat despre interesele lor şi am petrecut frumos timpul.

Text: Cristina Pendea

Video şi foto: Andrei Boguş 

tribuna.md


Accesări: 1478


Altele din Media
Publicat: Vineri, 23 septembrie 2016   
Liliana Palihovici și Rodion Gavriloi discută în studioul Agora despre prezența echilibrată a femeilor și bărbaților în funcții decizionale Continuare ...

Publicat: Joi, 11 februarie 2016   
Liliana Palihovici: „Suntem într-un an nou fără politică fiscală, nu avem bugetul pentru anul 2016...” Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului și a PDLM. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 09 septembrie 2015   
Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a expediat o scrisoare Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, în care solicită lansarea unei proceduri de evaluare urgentă a situaţiei din toate instituţiile rezidenţiale existente în ţară, care se află în subordinea ministerului, transmite CURENTUL. Continuare ...

Publicat: Vineri, 19 iunie 2015   
Şefa Delegaţiei Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md despre relaţiile Moldovei cu CoE timp de 20 de ani, consolidarea democraţiei şi reforma Procuraturii. Continuare ...

Publicat: Marți, 07 octombrie 2014   
În cadrul proiectului social-caritabil “Ladie’s Charity Tennis Cup”, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ne-a acordat un interviu despre caritate, despre importanţa sportului în dezvoltarea unui copil, despre ceea ce o face să meargă înainte şi, de asemenea, despre ceea ce învaţă de la propriii copii. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 02 august 2014   
Satul Horodişte din raionul Călăraşi, Republica Moldova a fost gazda acţiunii culturale „Memoria Neamului”, ediţia a III-a, cu genericul „Jocurile copilăriei”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia culturală „Neo-Dacii” din Strasbourg şi simpatizanţii ei din Republica Moldova, iar printre oaspeţii de onoare ai evenimentului de la Horodişte s-a numărat şi Vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, originară din acest sat. Continuare ...

Publicat: Vineri, 25 iulie 2014   
Un interviu Radio Europa Liberă cu Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezervată femeilor pe listele partidelor politice. Continuare ...

Publicat: Vineri, 27 iunie 2014   
„Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, într-un interviu acordat, la Strasborg, în timpul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Continuare ...

Publicat: Vineri, 30 mai 2014   
Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, răspunde la întrebările AIS „Moldpres”. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 24 mai 2014   
Парламентская комиссия по праву, назначениям и иммунитету обсудила в среду законопроект, предусматривающий наказание игорных заведений, допускающих несовершеннолетних к азартным играм. Законопроект предусматривает изменения в Закон об азартных играх и Кодекс о правонарушениях. Continuare ...

Publicat: Sâmbătă, 03 mai 2014   
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a vorbit despre activitatea Legislativului din ultimii patru ani, legile importante care urmează a fi adoptate pînă la sfîrşitul mandatului, situaţia din PLDM, dar şi despre configuraţia viitorului Parlament. Continuare ...

Publicat: Miercuri, 02 aprilie 2014   
Comunistul Grigore Petrenco ar trebui să primească trofeul "bătăuşul anului 2013". Asta pentru că deputatul a fost implicat în aproape toate bătăile din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici la emisiunea Fabrika. Continuare ...

Publicat: Vineri, 08 martie 2013   
Continuare ...

Publicat: Joi, 21 februarie 2013   
Cât de sănătoasă poate fi o ţară în care din totalul miilor de copii ţinuţi în diferite instituţii ale statului doar trei la sută sunt orfani? Poate fi oare o pedeapsă penală pentru părăsirea, alungarea, lăsarea fără ajutor a copilului o soluţie? Şi ce facem ca stat cu unii minori după ce aceştia au fost lăsaţi în voia sorţii? Îi umilim în continuare? Teme de discuţie cu deputata liberal-democrată, Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Continuare ...

Publicat: Luni, 14 ianuarie 2013   
„Parteneriatul pentru copii”, pe care l-am lansat împreună cu compania „Orange” şi cu parteneri de dezvoltare, a dat roade, vizibile atât pe feţele copiilor vulnerabili, cât şi în calitatea serviciilor educaţionale sau sociale. Nouă, persoanelor publice, implicarea în asemenea iniţiative ne aduce satisfacţia şi sentimentul că facem lucruri utile nu doar la nivel legislativ şi de politici sociale, dar şi la nivel de oameni concreţi. Continuare ...

Publicat: Marți, 08 ianuarie 2013   
Despre motivaţia Lilianei Palihovici de a se implica în activitatea politică şi despre secretele unei cariere reuşite în acest domeniu a discutat cu ea reporterul Politik.md. Continuare ...

Publicat: Marți, 31 august 2010   
Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani. Continuare ...


20.03.2017
Prezentarea proiectului de lege Nr. 437 din 23.10.2016 prin care s-a propus stabilirea condițiilor echitabile pentru funcționarii publici cu statut special
13.03.2017
O inițiativă legislativă care oferă mai multe instrumente pentru a mări șansele de localizarea promptă a copiilor dispăruți
15.12.2016
Moldova are nevoie de o legislație îmbunătățită care va încuraja dezvoltarea serviciilor de creșă
15.12.2016
Am solicitat ministerelor de resort soluții pentru diversificarea serviciilor de reabilitare a copiilor autiști
01.12.2016
„Merit să fiu apreciat” - eveniment de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități

Dragi prieteni, concetățeni! 
Vă îndemn să susținem Apelul Public pentru Salvarea Școlilor cu predare în limba română din Transnistria și să fim solidari în respectarea drepturilor copiilor la educație în regiunea dată. 
Puterea noastră constă în unitatea noastră.
Click aici pentru a semna petiţia!


 

 

Galeria Video
 


 
 

Recomandări

Partidul Liberal Democrat

 

Copyright © 2019 Liliana Palihovici - Site-ul oficial
Developed by Andrei Madan
  Prima pagină      Contacte    Hartă site